Fysioterapeutti Mikko Pehkonen ja FoPS Juniorit yhteistyöhön
SeuraJulkaistu: 24.10.2023 10.00

Fysioterapeutti Mikko Pehkonen ja FoPS Juniorit yhteistyöhön

Tammelasta kotoisin oleva 28-vuotias Mikko Pehkonen ja FoPS Juniorit ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen fysioterapiapalveluista. Jatkossa niin pelaajilla kuin joukkueillakin on mahdollisuus hyödyntää jääkiekkotaustaisen Pehkosen fysioterapiapalveluita.

Turussa asuva Mikko Pehkonen on peruskoulutukseltaan fysioterapeutti, jonka lisäksi hän on suorittanut urheiluhierojan opinnot sekä useampia muita pienempiä syventäviä koulutuksia esimerkiksi urheilufysioterapian ja fysiikkavalmennuksen puolelta. Tällä hetkellä hän työskentelee Forssan sairaalassa kirurgian osastolla ja vastaanottotyössä, joka painottuu alaraajojen erilaisten murtumien ja leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen.

Pehkosella on yli 15 vuoden kokemus jääkiekkokentiltä. Hän edusti Forssan Palloseurassa Suomi-sarjassa vuosina 2016-2019 ja nykyään hän toimii vihreäpaitojen fysioterapeuttina. Nyt fysioterapiapalveluiden tarjoaminen laajenee myös junioripuolelle.

– Päivätyön ohella teen töitä myös sivutoimisena yrittäjänä. FPS:n kanssa lähti nyt kolmas kausi käyntiin. Pelasin jääkiekkoa itse yli 15 vuotta ja koen, että siitä on paljon hyötyä valmentamisen ja kuntoutuksen näkökulmasta. Tietenkään tekemistä ei voi pohjata siihen, miten on joskus itse harjoitellut, vaan ennemminkin se perustuu lajianalyysiin ja kokonaistutkimusnäyttöön, jota sovelletaan tilanteen ja yksilön tarpeen mukaan, Turussa nykyään asuva Pehkonen kertoo.

– FoPS Junioreiden kanssa alkavassa yhteistyössä on lyhyesti selostettuna tarkoitus tarjota junioreille matalan kynnyksen konsultointia erilaisten vammojen hoidossa, josta sitten voidaan tarvittaessa ohjata lääkärille tai fysioterapiaan. Fysioterapiassa luodaan yksilöllinen harjoitussuunnitelma, joka rakennetaan vastaamaan yksilön tavoitteita niin terveyden kuin urheilun näkökulmasta, jatkaa Pehkonen.

Jääurheilijoiden kohdalla erilaisten urheiluun liittyvien vammojen skaala on laaja ja loukkaantumiset yleisiä. Ennaltaehkäisy sekä oikeanlainen harjoittelu ovat kuitenkin avainasemassa loukkaantumisriskin vähentämisessä.

– Itselleni on ehkä eniten ohjautunut eri tasoisia AC-nivel ja polvivammoja, sekä pehmytkudosten revähdyksiä tai kiputiloja. Joukkoon mahtuu myös erilaisia rasitus tai traumaperäisiä murtumia. Aina välillä tulee myös pelaajia, jotka haluavat suoriutua paremmin tai kertovat, että jokin asia on jäällä vaikeaa, jolloin pyrimme yhdessä löytämään keinot kehittyä, Pehkonen pohtii.

Opinnäytetyönkin jääkiekkoa harrastavien lasten ja nuorten urheiluvammojen ennaltaehkäisevästä oheisharjoittelusta tehnyt Pehkonen tietää, mistä lähteä liikkeelle, kun puhutaan ennaltaehkäisystä.

– Lähtisin ihan perus asioista liikkeelle: nukutko tarpeeksi, syötkö riittävästi, onko harjoittelu tarpeeksi laadukasta? Vammojen ennaltaehkäisy sisältää paljon muitakin elementtejä, mutta noilla pääsee melko pitkälle. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös valmentajalla on valtava rooli urheilijan terveenä pysymiseen, korostaa Pehkonen.

Pehkonen tarjoaakin myös yksilöfysioterapian lisäksi palveluitaan joukkueille.

– Tarjoan myös juniorijoukkueiden valmentajille työkaluja ja näkökulmia fyysiseen harjoitteluun niin, että loukkaantumisriski pienenee ja pelaajat kehittyvät. Tämä on erityisen tärkeää pituuskasvun huippuvaiheessa oleville tytöille ja pojille, kun keho muuttuu nopeasti, ja ollaan paljon alttiimpia erilaisille rasitusperäisille vammoille.

Fysioterapeutti Mikko Pehkosen vastaanotto palvelee FoPS Junioreiden tiloissa kössihallilla. Hänet tavoittaa parhaiten WhatsAppilla tai tekstiviestillä (puh. 050 325 1932) ja myös aikojen varaaminen onnistuu viestiä laittamalla. Fysioterapiahinnat alkavat 65 eurosta, sisältäen harjoitussuunnitelman laatimisen. Yhteistyöt joukkueiden kanssa Pehkonen sopii tapauskohtaisesti.